FAQ

Hier onder vindt u het antwoord op de meest gestelde vragen.

Algemeen

  • Waarom kan ik jullie telefonisch niet bereiken?
  • Om voldoende tijd te hebben voor het verwerken van alle dossiers zijn wij telefonisch alleen bereikbaar tussen 11.00-12.00 uur en 15.00-16.00 uur.
    U kunt uw vraag ook mailen naar administratie@npyb.nl of gebruikt u ons contactformulier.
  • Worden mijn documenten op een veilige manier verstuurd? 
  • Om op een veilige wijze te kunnen communiceren werken wij met een klantenportaal. Middels dat portaal delen wij brieven, akten en financiële stukken met u. Uw eigen klantenportaal blijft altijd voor u beschikbaar zodat u alle stukken van alle zaken die u met ons kantoor heeft gedaan, bij elkaar heeft en kunt blijven inzien.
    Door hier op Klantenportaal te klikken komt u op de pagina waar u een stapsgewijze uitleg over het gebruik van het klantenportaal vindt.
  • Mag een notaris een kopie van mijn legitimatiebewijs maken?
  • Ja. Notarissen zijn namelijk wettelijk verplicht de identiteit van hun klanten vast te stellen. Om te kunnen bewijzen dat ze aan deze plicht hebben voldaan, moeten zij een kopie of scan van uw identiteitsbewijs maken, zoals uw paspoort of identiteitskaart.  

    Wwft
    De verplichting voor notarissen om de identiteit van hun klanten vast te stellen komt voort uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In deze wet staat ook dat een notaris een kopie moet maken en bewaren van het identiteitsbewijs van een klant.
  • Ik ben bekend bij de notaris. Moet ik dan toch mijn legitimatiebewijs meenemen?
  • Ja. De notaris moet elke keer, als u komt tekenen, kunnen vaststellen dat u nog in het bezit bent van uw legitimatiebewijs en dat het niet als vermist is opgegeven.  
  • Waarom moet ik mijn handtekening laten legaliseren?
  • Het is uiteraard belangrijk dat met zekerheid vaststaat dat uzelf de volmacht/verklaring ondertekend heeft en niet iemand anders. Dat kan als uw handtekening op de volmacht/verklaring wordt gelegaliseerd. Dit betekent dat een notaris vaststelt dat u inderdaad zelf de volmacht/verklaring ondertekent en dat het uw handtekening is die op de volmacht/verklaring staat. Op deze wijze kan er achteraf geen onenigheid ontstaan over de echtheid van uw handtekening. 
  • Wat is een legalisatie? 
  • Legalisatie is een procedure waarbij een notaris officieel bevestigt dat uw handtekening op een document daadwerkelijk door u is gezet. Het doel hiervan is om de echtheid van uw handtekening vast te stellen, zodat het document rechtsgeldig is en door andere partijen kan worden geaccepteerd, bijvoorbeeld bij een bank, een overheidsinstantie, of in het buitenland.  

    Hoe werkt het legaliseren van uw handtekening?
    1. Document meenemen:
        U neemt het document waarop uw handtekening moet worden geplaatst mee naar het notariskantoor. Belangrijk: onderteken het document
        nog niet van tevoren.
    2. Identificatie:
        Neem een geldig identiteitsbewijs mee (bijvoorbeeld een paspoort, ID-kaart of rijbewijs). De notaris controleert uw identiteit aan de hand
        hiervan.
    3. Ondertekenen in aanwezigheid van de notaris:
        U zet uw handtekening op het document terwijl de notaris (of een medewerker van het notariskantoor) toekijkt.
    4. Legalisatie door de notaris:
        De notaris voegt een verklaring toe aan het document waarin wordt bevestigd dat de handtekening van u is en dat deze in uw aanwezigheid
        is gezet. Dit wordt aangevuld met een stempel en handtekening van de notaris.
    5. Apostille
        Voor de legalisatie van uw handtekening onder documenten voor het buitenland wordt vaak een zogenoemde “apostille” gevraagd. Dat is
        een extra verklaring die op het document wordt geplaatst door de rechtbank. De notaris kan dat voor u regelen, maar u kunt hiervoor ook zelf
        naar de rechtbank gaan. De landen die zijn aangesloten bij het apostilleverdrag hebben hiermee een redelijk eenvoudige manier van
        legaliseren van documenten met elkaar afgesproken. Belangrijk is dat u navraagt of een apostille nodig is.  
  • Wat is een UBO-registratie?
  • Sinds 27 september 2020 dient voor elke rechtspersoon (een BV, NV, vereniging of stichting) in het UBO-register te worden ingeschreven wie de “Ultimate Beneficial Owner” is, oftewel, wie heeft de uiteindelijke zeggenschap. Iedereen met een aandelenbelang van meer dan 25% dient te worden ingeschreven. Als er niemand is met een aandelenbelang van meer dan 25%, dan worden de bestuurders opgegeven als degenen die de uiteindelijke zeggenschap hebben.
    De notaris moet bij het aanleggen van een dossier waarbij een rechtspersoon partij is, een bewijs van registratie van de UBO('s) krijgen. Dit is weer een verplichting uit de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Als dat bewijs niet kan worden aangeleverd, mag de notaris de zaak niet in behandeling nemen.  

 

Vastgoedrecht (onroerend goed)

  • Wanneer moet ik geld overmaken?
  • Indien u een deel van de koopsom zelf betaalt, dan moet dit bedrag vóór het moment van passeren bij ons op de rekening staan (uiterlijk één dag van te voren). Indien u een hypotheek afsluit, ontvangen wij het hypotheekgeld direct van de bank. Dit bedrag wordt verrekend op de nota van afrekening. Op uw nota van afrekening (die u ongeveer een week voor de overdracht ontvangt) staat welk bedrag u zelf bij dient te betalen. De betaling moet afkomstig zijn van uw eigen rekening. Indien dit niet het geval is, dan moet er een leningsovereenkomst komen.   

    Op het moment dat de akte wordt getekend, moeten we zeker weten dat al het geld voor de overdracht aanwezig is. We controleren dit een dag van tevoren. U moet uw geld daarom uiterlijk een dag vóór de passeerafspraak storten op onze derdengeldenrekening met nummer NL53 RABO 0379 0108 87 ten name van Notarispraktijk Yvette Beumer B.V. onder vermelding van uw dossiernummer. 
  • Ik moet een waarborgsom storten, krijg ik daar een factuur voor? 
  • Nee, u stort de waarborgsom ter uitvoering van de overeenkomst met de verkoper en krijgt daarom geen factuur van de notaris. U kunt de waarborgsom storten op onze derdengeldenrekening met nummer NL53 RABO 0379 0108 87 ten name van Notarispraktijk Yvette Beumer B.V. onder vermelding van het woord “waarborgsom” en uw dossiernummer. 
  • Waarom moet ik bij de notaris aantonen hoe ik aan het geld kom dat ik bij de notaris stort? 
  • Wij moeten u vragen wat de herkomst van uw geld is op grond van de Wwft. Dat is de wet die onder meer voorkomt dat geld wordt witgewassen middels een transactie die via de notaris loopt.

    -          Als het uw spaargeld is, dan ontvangen wij graag een kopie van de bankafschriften waaruit blijkt wat u heeft kunnen sparen.
    -          Als het geld is geleend, dan ontvangen wij graag de leenovereenkomst en een kopie van de bankafschriften van degene van wie u
               leent.
    -          Als het geld een schenking is, dan ontvangen wij graag een kopie van de schenkingsovereenkomst en een kopie van de bankafschriften
               van de schenker.
    -          Als het geld een uitkering uit uw BV is, dan ontvangen wij graag de laatste jaarrekening van die BV. Mogelijk hebben we nog
               aanvullende informatie nodig.
    Als we de informatie niet op tijd aangeleverd krijgen, moeten we de passeerafspraak helaas uitstellen. 
  • Waarom vraagt de notaris om de aanslagen van de gemeentelijke belastingen en waterschapslasten? 
  • Ieder jaar moet de eigenaar van een registergoed betalingen doen die rechtstreeks betrekking hebben op het huis, zoals de onroerende zaakbelasting, de waterschapslasten en het rioolrecht.  

    De aanslagen van deze heffingen worden betaald door degene die op 1 januari eigenaar van het desbetreffende registergoed is. Dat houdt in dat als het registergoed wordt overgedragen in de loop van het jaar, de verkoper eigenlijk de belastingen voor de koper heeft betaald.  

    Daarom zal de notaris deze kosten, voor zover ze betrekking hebben op de periode ná de overdracht, bij de koper in rekening brengen. De verkoper krijgt daardoor een gedeelte van de door hem te veel betaalde belastingen terug. Dit kunnen wij alleen doen indien wij de aanslagen van de gemeentelijke belastingen en waterschapslasten van u ontvangen. 
  • Wanneer kan ik de conceptakten en nota van afrekening verwachten? 
  • Normaal gesproken ontvangt u de conceptakten ongeveer een week voor de overdracht.
    Indien mogelijk wordt de nota van afrekening tegelijkertijd meegestuurd. Wanneer er echter nog financiële documenten ontbreken, zoals facturen van de makelaar, taxateur of hypotheekadviseur, aflosnota's van de bank of eindafrekeningen, kan de nota van afrekening op een later moment worden verstuurd. We streven ernaar deze zo snel mogelijk naar u toe te sturen. 
  • Wat is het KIK-tarief? 
  • Het KIK-tarief (Keten Integratie Kadaster) is van toepassing indien de akten die we bij het kadaster moeten inschrijven, kunnen worden verwerkt met het geautomatiseerde verwerkingssysteem van het Kadaster. Niet alle akten kunnen op deze manier worden verwerkt.  

    Geautomatiseerd verwerkingssysteem
    Voor wat betreft de levering geldt dat het niet mogelijk is om gebruik te maken van het geautomatiseerde verwerkingssysteem in (onder andere) de volgende gevallen:
    -          één van de eigenaren tekent per volmacht;
    -          één van de eigenaren tekent in verschillende hoedanigheden;
    -          één van de partijen heeft een buitenlands adres;
    -          het pand staat niet op naam van de verkopers;
    -          er is sprake van een executeur of bewindvoerder;
    -          er is sprake van een gedeeltelijk perceel;
    -          bij een indicatie "geheim", blijkend uit een uittreksel van de basisregistratie personen;
    -          er is sprake van beperkte rechten zoals een opstalrecht nutsvoorzieningen in combinatie met een Belemmeringenwet Privaatrecht (oud
               BW);
    Voor wat betreft de hypotheekakte geldt dat het niet mogelijk is om gebruik te maken van het geautomatiseerde verwerkingssysteem, indien de geldgever (bank) wil dat we een akte passeren die niet is afgestemd op dit systeem (dit kan per geldgever verschillen). In deze gevallen kunnen we niet het lagere KIK-tarief berekenen. 
  • Wat houdt het inschrijven van de koopovereenkomst in? 
  • De koper heeft de keuze om de koopovereenkomst in te laten schrijven, maar is daar niet toe verplicht. Door de inschrijving wordt de koper beschermd tegen risico’s zoals faillissementen, beslagen en eventuele dubbele verkopen aan de kant van de verkoper.
    Indien de koper zeker wil weten dat de levering niet wordt belemmerd door omstandigheden bij de verkoper, adviseren wij om de koopovereenkomst in te schrijven, hoewel hier extra kosten aan verbonden zijn. Als er geen twijfels zijn, kan de koper ervoor kiezen de koopovereenkomst (nog) niet in te laten schrijven. Mocht er echter vóór de overdracht alsnog onzekerheid ontstaan, kunnen wij op verzoek van de koper of verkoper de inschrijving alsnog verzorgen.
  • Hoe werkt de 5%-regeling?
  • De 5%-regeling bij nieuwbouwwoningen geeft de koper van een nieuwbouwwoning het recht om 5% van de aanneemsom (nog) niet over te maken aan de aannemer.
    Dit geldt als garantie dat de aannemer eventuele gebreken, die na de oplevering worden ontdekt, herstelt. Het stelt de koper in staat om de betaling van dit bedrag uit te stellen totdat alle afgesproken werkzaamheden zijn uitgevoerd.
    Per project vindt u meer uitleg over de 5%-regeling op onze website.
  • Wat is het verschil tussen een koopovereenkomst en een akte van levering?
  • Beide documenten spelen een belangrijke rol bij de aankoop van een woning, maar hebben een andere functie en worden op verschillende momenten gebruikt.    

    Koopovereenkomst
    De koopovereenkomst is een afspraak tussen koper en verkoper waarin de voorwaarden van de verkoop worden vastgelegd, zoals:  
    - De koopprijs  
    - De leveringsdatum  
    - Eventuele ontbindende voorwaarden (zoals financiering).    

    Bij niet zakelijke aankopen, zoals van uw nieuwe woning, moet de overeenkomst schriftelijk worden vastgelegd. Deze schriftelijke koopovereenkomst wordt meestal opgesteld door een makelaar of soms door een notaris. Hoewel de koopovereenkomst bindend is zodra beide partijen deze hebben ondertekend, wordt de koper nog geen eigenaar. Daarvoor is een leveringsakte nodig.  

    Leveringsakte
    De leveringsakte (ook wel transportakte genoemd) is het document waarmee de eigendom van de woning officieel wordt overgedragen aan de koper.  
    - De leveringsakte wordt door de notaris opgesteld.  
    - Nadat de akte is ondertekend door de partijen bij de notaris, wordt deze ingeschreven bij het Kadaster.  
    - Vanaf dat moment is de koper officieel eigenaar van de woning.    

    Kort gezegd:  
    - De koopovereenkomst regelt de afspraken over de aankoop.  
    - De leveringsakte zorgt voor de juridische eigendomsoverdracht.  
  • Waarom worden gelden niet meteen uitbetaald? 
  • Op grond van bestaande regels mogen gelden pas worden uitbetaald als alle stukken correct zijn verwerkt bij het Kadaster. Voor deze verwerking staat gemiddeld twee werkdagen.  

    Deze verwerking is ook de reden dat er bij aflossing van een hypotheek vaak dagrente wordt berekend. De meeste banken geven de restschuld op per datum van passeren en dus moeten er extra dagen dagrente (vertragingsrente) berekend worden vanwege noodzakelijke verwerking bij het Kadaster.
  • Waarom staan er in de akte van hypotheek hogere bedragen dan ik leen?
  • Daar kunnen twee redenen voor zijn:  
    1. Het is mogelijk dat de bank heeft opgegeven dat u in de toekomst nog een extra lening kunt afsluiten tot dat hogere bedrag, zonder dat u
        daarvoor opnieuw naar de notaris hoeft. In dit geval gaat het dus om een hoger inschrijfbedrag dan dat u daadwerkelijk leent. Of u die extra
        lening kunt krijgen hangt uiteraard af of u op dat moment voldoet aan de criteria die de bank hanteert.           De hogere inschrijving zegt
        niets over de hoogte van de schuld. De bank kan ook nooit méér op uw verhalen dat wat u daadwerkelijk verschuldigd bent aan de bank,
        ook niet als in de akte een hoger inschrijfbedrag staat.  
    2. Iedere bank is bang dat de hypotheek in de toekomst niet wordt betaald. Als er niet meer betaald wordt, loopt de schuld op boven het bedrag
        dat geleend mag worden, vanwege de achterstanden, maar ook omdat de bank een boeterente gaat rekenen en er incassokosten moeten
        worden gemaakt. Als de woning dan uiteindelijk geveild moet worden, wil de bank het recht hebben om als eerste uit de veilingsopbrengst de
        totale schuld inclusief achterstanden, boeten en kosten te kunnen ontvangen. Vandaar dat er standaard een extra bedrag in de akte wordt
        opgenomen. Het is een vooraf door de bank bepaald percentage van de lening. Als de hypotheek altijd wordt betaald, zal dit hogere bedrag
        dus niet aan de orde zijn.  
  • Ik wil de leveringsdatum bij de notaris graag verplaatsen. Kan dat?
  • De notaris voert uit wat de verkoper en koper met elkaar zijn overeengekomen. U kunt dan ook in overleg met de andere partij een andere datum afspreken dan de datum die in de koopovereenkomst staat. De notaris volgt dan de nieuwe afspraak op voorwaarde dat alles wat voor de notariele levering nodig is, op tijd kan worden geregeld.

    Het vervroegen van een afspraak bij de notaris is soms niet mogelijk omdat het de banken of de VVE’s niet lukt om eerder de door de notaris gevraagde stukken aan te leveren. Bovendien moet ook rekening worden gehouden met de termijn die banken nodig hebben voor het overmaken van de hypotheekgelden. Daarnaast moet de notaris de tijd hebben om alle stukken voor te bereiden en te kunnen controleren en moet u de tijd hebben om alle stukken goed te lezen. Belt u daarom altijd eerst even naar het notariskantoor om te vragen of het mogelijk is om een afspraak te verplaatsten.

Ondernemingsrecht

  • Ik wil een BV oprichten. Wat moet ik daarvoor aanleveren?
  • Voor het oprichten van een BV heeft de notaris de volgende gegevens nodig:
    - de naam van de op te richten BV;
    - het eerste vestigingsadres van de op te richten BV;
    - de doelomschrijving van de op te richten B.V. (welke gaat de BV doen?);
    - de hoeveelheid aandelen die er worden geplaatst bij de oprichting (bijv. 10 aandelen van € 1,00; - de verdeling van het aandelenkapitaal
      onder de oprichters (aandeelhouders);
    - de wijze van volstorting van het aandelenkapitaal (geld of goederen of inbreng onderneming); - de namen van degene die bestuurder worden
      van de op te richten BV;
    - bij meerdere bestuurders: wie mag/mogen er in hun eentje tekenen namens de BV;  

    Verder heeft de notaris weer een kopie van de geldige ID-bewijzen van de oprichters nodig. Als er wordt opgericht door een andere BV, dan is ook een kopie van de KvK  van die BV nodig en een kopie van het bewijs van inschrijving van die BV in het UBO-register.
    Als er accountants, fiscalisten of andere adviseurs betrokken zijn, dan ontvangen we ook graag hun contactgegevens (naam, telefoonnummer en emailadres).
  • Hoe krijg ik een KvK-uittreksel voor mijn BV?
  • Elke BV moet worden ingeschreven in het handelsregister en in het UBO-register van de Kamer van Koophandel. Na het passeren van de akte van oprichting zorgt de notaris voor die inschrijvingen en vraagt de notaris een KvK-uittreksel aan. Met dit KvK-uittreksel en een afschrift van de akte van oprichting kunt u aan de slag met het aanvragen van een bankrekening nummer.
  • Kan ik mijn BV “in oprichting” inschrijven bij de KvK?
  • Ja, dat kan. Vroeger kon je met een KvK-uittreksel van een BV i.o. een bankrekeningnummer aanvragen. Tegenwoordig willen de banken dat de oprichting van de BV helemaal rond is en de BV is ingeschreven bij de KvK. Het inschrijven van een BV i.o. heeft daarom nog maar weinig zin.

Familierecht

  • Hoe kan ik een kopie opvragen van een testament?
  • De notaris die het testament heeft opgesteld, kan hiervan een kopie afgeven, maar uitsluitend onder de volgende voorwaarden:
    1. De persoon die het testament heeft laten opstellen is overleden.
    2. Het testament is niet herroepen.
    3. De aanvrager is een belanghebbende in de nalatenschap (erfgenaam, legataris of executeur).

    Om te kunnen beoordelen of aan deze voorwaarden is voldaan, verzoeken wij u vriendelijk om de volgende documenten aan te leveren:
    - Een uittreksel uit het Centraal Testamentenregister (CTR).
    - Een kopie van de overlijdensakte.
    - Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de aanvrager.

    Indien u geen belanghebbende bent, kunnen wij u geen kopie van (een deel van) het testament verstrekken.

    Kosten en aanvullende voorwaarden
    Testamenten vóór 1997

    Testamenten die vóór 1997 zijn opgesteld, zijn opgeslagen in het Centraal Archief. In dat geval moeten wij het testament opvragen, wat extra kosten met zich meebrengt. De kosten hiervoor bedragen € 40,00 exclusief btw, naast ons eigen honorarium. Ook als blijkt dat u geen recht heeft op een kopie, worden deze kosten in rekening gebracht.

    Erfgenaamschap controleren via BRP

    Indien uit het testament niet direct blijkt dat u erfgenaam bent, kan eventueel worden vastgesteld dat u toch erfgenaam (volgens de wet) bent op grond van de Basisregistratie Personen (BRP). Vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben wij hiervoor uw schriftelijke toestemming nodig. De kosten voor deze inzage bedragen € 52,00 exclusief btw.

    Werkwijze
    1. Wanneer u akkoord gaat met de handelingen en de bijbehorende kosten, ontvangt u van ons een factuur.
    2. Na betaling kunt u een afspraak maken om het testament op te halen op ons kantoor in Velserbroek.
    3. Bij afhaling dient u een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

  • Heb ik een notaris nodig bij het afwikkelen van een nalatenschap?
  • U bent niet altijd verplicht om een notaris in te schakelen bij de afwikkeling van een nalatenschap. Of mijn tussenkomst noodzakelijk is, hangt af van de specifieke omstandigheden van de erfenis.  

    Wanneer een notaris niet nodig is
    In eenvoudige gevallen kunnen erfgenamen zelf de afwikkeling regelen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als:
    ·         Er geen testament is en de wettelijke erfopvolging van toepassing is.
    ·         Alle erfgenamen het eens zijn over de verdeling van de nalatenschap.
    ·         Er geen minderjarige erfgenamen zijn.
    ·         Er geen onroerend goed (bijvoorbeeld een woning) in de nalatenschap zit.
    ·         Er geen schulden of financiële complicaties zijn. In dergelijke gevallen kunt u vaak volstaan met een overlijdensakte en een gezamenlijk
              besluit van de erfgenamen.  

    Wanneer een notaris wel nodig is
    Je hebt wel een notaris nodig in de volgende gevallen:
    ·         Er is een testament.
    ·         Er zijn minderjarige erfgenamen.
    ·         Er zijn schulden of onduidelijkheden over de nalatenschap.
    ·         Er is onenigheid tussen erfgenamen.
    ·         Er moet onroerend goed worden overgedragen (zoals een huis).
    ·         Een verklaring van erfrecht is vereist door een bank of andere instantie.  

    Kortom, als de nalatenschap eenvoudig en zonder risico's is, kun je veel zelf regelen.   
  • Hebben wij een samenlevingscontract nodig als we samen een huis kopen?
  • Of je een samenlevingscontract nodig hebt als je samen een huis koopt, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen.  

    Wat is een samenlevingscontract?
    Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst tussen twee mensen die samenwonen en eventueel samen een woning kopen. In dit contract leg je belangrijke afspraken vast over zaken als eigendom, kosten, uitgaven en eventuele gevolgen bij een breuk. Het biedt juridische duidelijkheid voor zowel de dagelijkse gang van zaken als voor de toekomst.  

    Waarom is het hebben van een samenlevingscontract belangrijk bij het kopen van een huis?  
    1. Eigendom van het huis:
        Zonder een samenlevingscontract kan het onduidelijk zijn hoe de eigendom van het huis wordt verdeeld, vooral als jullie niet in gelijke delen
        eigenaar zijn. Met een samenlevingscontract kun je duidelijk vastleggen of je bijvoorbeeld de woning in gelijke delen bezit, of in verschillende
        verhoudingen (bijvoorbeeld 70/30 als één partner meer heeft ingebracht).  
    2. Verdeling van de kosten:
        In het samenlevingscontract kun je afspraken maken over de verdeling van de kosten van het huis, zoals de hypotheek, het onderhoud, de
        belastingen en andere woonlasten. Als jullie verschillende inkomens hebben, kun je ook vastleggen in welke verhouding jullie de kosten
        verdelen.  
    3. Financiële bescherming:
        Als je geen samenlevingscontract hebt, kan het lastig zijn om te bepalen wat je rechten zijn bij een eventuele beëindiging van de relatie,
        bijvoorbeeld als één van jullie uit de woning wil vertrekken. Het contract biedt duidelijkheid over hoe de woning en andere gezamenlijke
        bezittingen worden verdeeld als de relatie eindigt. Ook kun je vastleggen wat er gebeurt als een van de partners komt te overlijden. Als er
        geen testament is, is het vaak zo dat je partner geen recht heeft op jouw bezittingen. In een samenlevingscontract kun je afspraken maken
        over het erfrecht.
    4. Wat gebeurt er bij overlijden:
        Als je geen testament hebt, erft de langstlevende partner meestal niet automatisch, terwijl dit vaak wel gewenst is. In een
        samenlevingscontract kun je bepalen hoe het vermogen wordt verdeeld en wie er voor de overblijvende partner zorgt bij overlijden. Wil je
        bijvoorbeeld dat je partner in de woning kan blijven wonen, dan kun je dat in het contract opnemen.
    5. Regelen van de verdeling bij beëindiging van de relatie:
        Als je relatie eindigt, kunnen er lastige situaties ontstaan over wie het huis mag blijven bewonen of wie het moet verkopen. Het
        samenlevingscontract kan regelen hoe de woning en andere bezittingen moeten worden verdeeld bij beëindiging van de relatie, zodat er
        geen misverstanden ontstaan.

    Het opstellen van een samenlevingscontract bij de aankoop van een woning biedt belangrijke voordelen, zoals duidelijkheid over eigendom, kosten en bescherming bij beëindiging van de relatie of overlijden. Het is niet verplicht, maar het kan zeker helpen om juridische complicaties in de toekomst te voorkomen en zorgt voor een eerlijke en transparante regeling tussen jou en je partner.